top of page

THE WHOLE STORY

Zelfmoordpoging verijdeld


Op donderdag 12 september 2019 was ik getuige van een zelfmoordpoging. Een jongeman beleefde een psychose en probeerde zichzelf te doden met een mes. Bij het verijdelen werd ik zelf ongelukkigerwijs levensbedreigend gekwetst. Ik heb mijn eigen leven in gevaar gebracht door de zelfmoordpoging te proberen stoppen.

GISSINGEN IN DE MEDIA
Door de ernst van de feiten besprong de media onmiddellijk deze zaak en werd veel verwarrende informatie verspreid. Er waren veel gissingen en onjuistheden.

DE FEITEN IN DETAIL
De jongeman kwam mij reeds verscheidene keren bezoeken voor een massage en een counseling gesprek. Hij koesterde het verlangen om zich te outen. In overleg maakte ik een afspraak met zijn mama. Die dag zou hij in mijn bijzijn vertellen dat hij op mannen valt.
Helaas had hij zich nogal onverstandig en onvolwassen voorbereid op dat gesprek. Toen hij bij mij aankwam (om dan later die dag naar zijn mama te gaan) merkte ik op dat hij niet zichzelf was. Hij deed heel raar. De anders zeer rustige en vriendelijke jongen was plotseling heel erg nerveus en angstig. Ik confronteerde hem met de vraag of hij misschien "iets" genomen had. Hij vernoemde XTC! Ik reageerde nogal negatief, waarop hij terug ontkende iets genomen te hebben. Achteraf is gebleken dat hij mede door het innemen van Xtc een psychose heeft ontwikkeld.
Enige tijd later had ik de indruk dat zijn toestand een beetje stabiliseerde. We hadden nog enkele uren voor de gemaakte afspraak met zijn mama. Ik stelde hem voor om een (bos)wandeling te maken. Zo hoopte ik dat hij verder rustiger zou worden. Een therapeutische "frisse neus" zou hem misschien goed doen. Ik zou mij gaan klaarmaken om te vertrekken. Ik moest mij nog verkleden en maakte van de gelegenheid gebruik om mij nog vlug te scheren. Ik was in mijn badkamer toen heel onverwachts de deur openvloog. Daar ik mij elektrisch scheer, had ik niets abnormaal gehoord. Ik schrok enorm!!
Volledig in "kortsluiting" stond hij voor mij met een mes in zijn hand. Alles ging razendsnel! Hij sprak de woorden : "ik zie het helemaal niet meer zitten, ik ga mezelf kapotmaken" ... waarop hij onmiddellijk zichzelf zwaar begon te steken in zijn buik. Zonder enige aarzeling sprong ik naar hem toe om hem te stoppen. Ik probeerde hem te overmeesteren, ik probeerde het mes af te nemen. Helaas hij was krachtiger dan ik. Het lukte mij niet ... en dat keerde zich ook tegen mij.
Terwijl hij mij wegduwde ging het mes met 1 grote krachtige zwaai bij mij volledig binnen, net onder mijn hartstreek.  Het moment zelf voelde ik niet onmiddellijk pijn, maar besefte wel de ernst. Ondanks het feit dat ik zelf ook zwaar gekwetst was en ik ernstig begon te bloeden deed ik nog een poging om hem te stoppen, zowel verbaal als fysiek. Enkele seconden later kon ik zijn rechterarm (pols) met mijn linkerhand vastgrijpen. Met mijn rechterhand greep ik het lemmet (ijzeren snijgedeelte) van het mes, maar hij loste niet. Ik besefte het gevaar voor mijn vingers maar vond nog net de kracht en de reflex om het mes zijdelings af te kraken in zijn hand. Ik dacht dat ik het ijzeren lemmet had gekraakt, achteraf is gebleken dat ik het lemmet uit het heft (kunststof handvat) had kunnen kraken. Het betrof een zeer scherp middelgroot mes of "Tomaten-mes". Het hele gebeuren duurde naar mijn gevoel maximum 1 tot 2 minuten. Daar ik het gevaar had verijdeld en ik ondertussen de helse pijn voelde in mijn diepe steekwonde, ben ik hulp gaan inroepen. Gelukkig geraakte ik nog net bij mijn man, hij was in de showroom naast ons huis. Hij kon de spoeddiensten verwittigen.
De ambulances waren heel snel ter plaatse.

OP DE VLUCHT
Bij het begin van zijn zelfmoordactie had de jongeman  zichzelf reeds diep in zijn buik gestoken. Terwijl ik hulp gaan inroepen was, moet hij tot een bepaald besef gekomen zijn. In paniek voor wat hij veroorzaakt had, is hij op de vlucht gegaan. Daartoe opende hij het raam en is hij vanop de 1 ste verdieping (ca 4meter !) naar beneden gesprongen. Gelukkig heeft hij gedeeltelijk zijn sprong gebroken in een taxushaag. Langs de andere kant heeft die sprong zijn verwondingen nog ernstiger gemaakt. Helemaal over zijn toeren slaagde hij er nog in om ca 1 km ver te vluchten. Achteraf blijkt dat hij een zware psychose doormaakte.

LEVENSBEDREIGEND GEKWETST
Het mes is bij mij ca 11 cm diep binnengegaan !  Eén steek had als gevolg dat mijn long doorboord was, middenrif gescheurd, mijn lever aangesneden en mijn maag geperforeerd.
Verder brak ik tijdens de actie een rib en een teen. Net voor en tijdens de spoedoperatie was ik in zeer kritieke toestand. Mijn buik hebben ze moeten openmaken. Er was een hoofdader in mijn maag geraakt, waardoor ik binnenin volledig aan het uitbloeden was. Ik verloor ca 3 liter bloed. Mijn lever en maag werden gehecht. Na de operatie was ik terug stabiel en buiten levensgevaar. Ik lag 5 dagen op intensive care. Na 10 dagen ziekenhuis mocht ik vroeger dan verwacht naar huis. Na 9 weken revalidatie kon ik terug gedeeltelijk mijn werk hervatten. Ondertussen ben ik nu terug volledig hersteld.

PERS : "SHAME ON YOU !!"
Erg betreurenswaardig dat de pers de jongeman 'beschuldigde' van "poging tot doodslag". De waarheid en de feiten liggen helemaal anders.
"Een zelfmoordpoging onder invloed van een psychose" is de realiteit !
Op 17 december kwam de jongeman vrij uit de gevangenis. Naar aanleiding daarvan kwamen nieuwe artikelen in de krant : Meer dan 3 maand (!) na het voorval werden uiteindelijk in de pers toch nog de omstandigheden en feiten correct weergegeven.

ZELFMOORDPOGING VERIJDELD
Ik heb deze zelfmoordpoging verijdeld. Helaas heb ik niet kunnen voorkomen dat zowel de jongeman als ikzelf zeer ernstig gekwetst geraakten. Zonder enige twijfeling heb ik mijn eigen leven geriskeerd om die jongen te redden.
Het goede nieuws is dat we uiteindelijk beiden het voorval overleefden en ondertussen terug in perfecte conditie verkeren.

dank om dit verhaal te hebben gelezen
warme groeten
YVES 


FACTS :
OUTING kan nog steeds een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn in het leven van een homo/holebi.
(Feit : zelfdoding komt procentueel het meest voor binnen de holebi gemeenschap !)
PERS neemt het vaak niet nauw met de inhoud van hun berichtgeving, als het maar sensationeel goed klinkt !
DRUGS is nog steeds de oorzaak van veel ellende !

INFO :
Heb je vragen over zelfdoding, dan kan je steeds terecht op het telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

bottom of page